Kijk de UvA December 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

GHB-gebruik op het platteland

In het programma 'Tygo in de GHB' infiltreert Tygo Gernandt dieper in de drugsscene op het Brabantse platteland. In deze aflevering gaat Gernandt langs bij de UvA en vertelt drugsonderzoeker Ton Nabben over de GHB-scene en -gebruik op het platteland.

Pas, Niek, FGw, Geschiedenis

Protesten in Frankrijk

Frankrijk is in de ban van de 'Gilets Jaunes', de 'Gele Hesjes'. Er is vooral kritiek op het economische beleid van president Emmanuel Macron. NU.nl belt in hun podcast met Niek Pas, Frankrijk-deskundige en universitair docent.

Een tweede taal leren zonder te spreken?

In haar strijd tegen taalachterstand bij jonge kinderen grijpt Hanneke Pot naar een Amerikaanse taalmethode uit de jaren zestig: Total Physical Response. Kinderen hoeven daarbij zelf niet te spreken. Deze maand promoveert Pot op het gebruik van TPR bij jonge tweedetaalleerders.

Vinden Europarlementariërs hun politieke kleur óf hun nationaliteit belangrijker?

Politiek wetenschapper Harmen van der Veer onderzocht wat voor een Europarlementariër belangrijker is: partijbelang of landsbelang. Duizendenen en nog eens duizenden documenten van het Europees parlement heeft hij daarvoor doorgespit. En met resultaat.

Roel Beetsma

Afzwakkende economische groei: Krijgen we een nieuwe recessie?

De economische groei in Nederland vlakt af, net als in de rest van de wereld. Volgens Roel Beetsma, hoogleraar Economie, is er sprake van een terugloop van de economische groei naar het niveau op de lange termijn, maar hij ziet geen concrete recessie om de hoek komen.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

4 december 2018