Kijk de UvA September 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Het modellenleven lijkt glamoureus, maar is veelal zwaar en vernederend

Perfect zijn zonder je best ervoor te doen – dat is de mythe van het fotomodel, zo ontdekte socioloog Sylvia Holla, die promoveert op haar etnografie van het modellenleven. ‘We willen tegenwoordig autonoom, eigen en authentiek zijn. Dat is nou precies wat een model maar in heel beperkte mate kan.’

Renske van Geffen

Worden we blij van proactieve collega's?

Er zijn bijna geen vacatures meer te vinden zonder het woord “proactief” er in. Maar wat we nog niet wisten is: wat voor effect heeft proactief gedrag op collega's? Daar is nu antwoord op. In de podcast hoor je Renske van Geffen, die gepromoveerd is op haar onderzoek naar proactiviteit op de werkvloer.

Roy Sijbom

Gedrag van de baas beïnvloedt kans op burnout

De oorsprong van een burn-out ligt niet alleen bij de werknemer zelf die thuis zit. Ook de baas speelt een belangrijke rol, blijkt uit nieuw onderzoek van de UvA. 'Leidinggevenden zijn niet per se de doorslaggevende factor, maar wel een belangrijke.' Organisatiepsycholoog en universitair docent Roy Sijbom leidde het onderzoek. De doelstellingen die de leidinggevende nastreeft zijn volgens Sijbom van invloed op het gedrag dat hij vertoont in zijn omgang met werknemers.

Maarten de Rijke

ICT-onderwijs anno nu

Steeds meer jongeren willen een ICT-gerelateerde opleiding doen, zoals kunstmatige intelligentie of datawetenschappen. Maar de universiteiten kunnen de vraag niet aan, terwijl Nederlandse bedrijven lopen te springen om tech-talent. Hoe moet dit verder? Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval, en Corinne Vigreux, medeoprichter TomTom, gaan met elkaar in gesprek.

mw. prof. dr. Natali Helberger, medwereker FdR, hoogleraar Informatierecht, in het bijzonder met betrekking tot het gebruik van informatie

Hoe machtig is Google in 2018?

Google bestaat 4 september 2018 twintig jaar. In de afgelopen twee decennia is het bedrijf uitgegroeid van een kantoor in een garage in Silicon Valley tot een van de grootste internetbedrijven ter wereld. Hoeveel macht heeft het bedrijf nu eigenlijk? "De afgelopen twintig jaar is Google bijna onopgemerkt onmisbaar geworden", zegt Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

14 september 2018